Kontakt

Credits

Välkommen till Malins & Lars

One Team – One Dream!

Cold-Nose-Huskies är ett projekt där äventyr, utmaningar och drömmar förverkligas. De kommande åren kommer vi att leva tillsammans med våra huskies i svenska Lappland. Vi kommer se dem växa upp, träna dem och upptäcka den nordiska vildmarken med dem. Tillsammans ska vi förverkliga en dröm – en dröm som vi vill berätta om och dela med oss av.

Där vildmarken tar vid

På en liten gård mitt i de nordsvenska skogarna lever vi tillsammans med våra hundar. Vårt hem ligger vid den vackra sjön Grundvattnet och borta vid horisonten skymtar man fjälltopparna som också speglar sig på vattenytan i sjön. Malin har sedan barnsben tillbringat mycket tid här och tillsammans med oss och alla hundar bor här även Malins farfar. Han har alltid bott här och är en viktig stöttepelare.

För oss är detta paradiset på jorden. Vi är omgivna av en storslagen natur där äventyret finns runt nästa hörn. Det bor bara ett fåtal människor i närheten och närmaste livsmedelsbutik ligger över 7 mil härifrån. Vi kan starta rätt utanför dörren med våra hundar och bege oss rakt in i vildmarken, på sommaren till fots eller med träningsvagn och på vintern med släde.

Vi kan inte tänka oss ett bättre ställe att bo på och det är en perfekt utgångspunkt för projektets alla äventyr.

Hundarna och vi

Huvudpersonerna i vårt projekt är hundarna! De ger oss möjlighet till unika upplevelser och tar oss till platser som vi annars aldrig skulle upptäcka. Platser som få andra människor besökt eller någonsin kommer att besöka. Tillsammans med hundarna tar vi oss igenom fantastiska och utmanande äventyr; dånande snöstormar, arktiska temperaturer, långa sträckor genom helt orörd vildmark och naturupplevelser som helt enkelt inte kan beskrivas med ord.

Detta kräver att vi arbetar som ett team. Varje hund har sin egen personlighet, sina speciella styrkor och sina speciella behov. Vi måste förtjäna varje hunds förtroende och aldrig någonsin svika den trofasthet och arbetsvilja de ger oss tillbaka. Hundarnas välbefinnande är det viktigaste av allt för oss och något vi aldrig skulle kompromissa med. Vi siktar högt och drömmer stort, men ingen sportslig framgång eller äventyrslust kommer före våra hundars hälsa och trivsel.

Du kan läsa mer om vad detta innebär för oss här.

Iditarod – Det stora äventyret

I årtusenden har människor i de arktiska regionerna på vår jord använt hundspann som transportmedel och säkert lika länge har slädhundstävlingar arrangerats. Det grundläggande konceptet har inte ändrat sig mycket genom åren. Ett spann med 8 – 16 slädhundar fästs i en lina till släden där en hundkörare, även kallad musher, står på medarna. Hundköraren styr släden med kroppstyngden och hundarna styrs med kommandon.

Som en hyllning till tiden då hundspann var det enda och snabbaste sättet att ta sig fram, arrangeras varje år långdistanstävlingar med hundspann runt om på den norra delen av jordklotet. De mest prestigefyllda tävlingarna äger rum varje år i Nordeuropa, Kanada och Alaska, med totala sträckor från 40 till nästan 200 mil. Alla deltagare tävlar individuellt och måste på egen hand ta sig igenom helt orörd vildmark och ha med sig allt som behövs i sin släde för att klara strapatsen.

Det är en stor utmaning att komma till mål i en sådan tävling och vi vill anta utmaningen! Vägen dit kommer bli en lång och lärorik resa. Våra stjärnor kom till världen 2013 och är nu sådär lekfulla och galna som unga hundar ska vara. År 2018 ska vi korsa mållinjen till den mest kända och extrema draghundstävlingen i världen: Iditarod i Alaska. Tävlingen går 180 mil tvärs igenom det vilda Alaska. Vårt mål att genomföra denna tävling är ett djärvt mål. Men det är precis det som är vår dröm!

Följ oss – online eller på en gemensam tur!

Med Cold-Nose-Huskies-projektet vill vi berätta en historia. Vi vill sätta ljuset på relationen mellan människa och djur, vad det innebär att ta ansvar, kraften i ömsesidigt förtroende, betydelsen av orörd natur och om vikten av att bevara den. Och inte minst vill vi berätta en historia om passion!

För att göra detta möjligt och för att kunna dela vår berättelse med andra har vi ett team med erfarna människor som stöttar oss under de kommande åren. Slutmålet är att projektet ska utmynna i film och bok. Under tiden tjänar denna sida som informationsplats om projektet och uppdateras regelbundet med nyheter om vad som pågår just nu.

Den som vill lära känna våra hundar eller själv färdas näst intill ljudlöst genom vildmarken med hundspann är välkommen att besöka oss i Nordsverige. Varje år erbjuder vi möjligheter att uppleva hundarna och det drömlika landskapet tillsammans med oss i Lappland. Vi vill att våra gäster ska få uppleva unika och äkta äventyr. Därför är antalet turer och storleken på grupperna under turerna begränsade.

 

Vi ses i Lappland,

Malin & Lars

COLD-NOSE-HUSKIES  |  Jonsudden 13 ∙  92493 Gargnäs Sweden  |  phone: 0046 70 287 85 02

Nyheter på facebook

– RACE-SPONSORS 2017 –

– OFFICIAL SUPPLIERS –

– EQUIPMENT SUPPORT –